Ako odlučite kupiti novo stolno računalo ili laptop, a ono u sebi sadrži (primjerice) Intelov procesor 6. generacije (Skylake), morat ćete nadograditi operativni sustav na najnoviju inačicu (Windows 10), jer u suprotnom nećete imati sigurnosnu podršku Microsofta. Čini se kako je ovo još jedan način na koji Microsoft prisiljuje korisnike na prijelaz na najnoviju verziju operativnog sistema…

Kampanja Microsofta da privoli što veći broj korisnika na prijelaz na Windows 10 se nastavlja. Nakon što je direktor marketinga govorio o manama Windows 7 OS-a, a prije njega jedan drugi direktor govorio o poticanju proizvođača kompjutera na kompatibilnost novih dijelova samo s najnovijom verzijom Windowsa, to se lagano počelo ostvarivati.

Prema posljednjim tvrdnjama iz američke kompanije, svaki kompjuter s ugrađenim silikonskim procesorom morat ćete nadograditi OS na 10-ku, jer vam za starije verzije neće pružati podršku za nove čipove. Nadogradnju ćete morati napraviti najkasnije do 17. srpnja 2017. godine.

Ovu vijest objavio je Microsoft na svom službenom Windows blogu, gdje između ostalog stoji: “U budućnosti, nove silikonske generacije koje su predstavljene, podržane će biti samo kod najnovije verzije Windowsa. Windows 10 će jedini omogućiti Intelovu nadolazeću ‘Kaby Lake”, Qualcommovu “8996”, te AMD-ovu “Bristol Ridge” silikonsku platformu.”

Vrlo je vjerojatno da zbog činjenice da morate koristiti Windows 10 nećete odlučiti kupiti kompjuter sa starijim procesorom, jer novi ipak pružaju puno dobrih stvari (duže trajanje baterije, bolja grafička iskoristivost, itd.), tako da se vjeruje da će u skoroj budućnosti Windows 10 preuzeti tržište.

Svakako, ako sada koristite kompjuter sa starijim komponentama, ne brinite se za podršku jer vam se Microsoft obvezao pružati je sve do 14. siječnja 2020. za Windows 7, odnosno  10. siječnja 2023. za Windows 8.1. Već smo vas ranije informirali o prestanku pružanja podrške za Windows 8, početkom prošlog tjedna .

operativni-sustav-statistika

U SAD-u većina koristi Windows 10

Američka tvrtka International Data Corporation (IDC), koja se bavi istraživanjima, napravila je anketu nad 1000 slučajno odabranih Amerikanaca po pitanju zastupljenosti OS-a i zadovoljstvu najnovijom inačicom Windowsa.

Na navedenom uzorku došli su do zanimljivih podataka prema kojem najviše njih (30%) koristi Windows 10. Drugo mjesto zauzeo je trenutno najpopularniji OS na svijetu, Windows 7 (28%), dok je treće mjesto s nešto manje korisnika zauzeo Windows 8(.1) (27%).

Svakako je bitno istaknuti kako je navedeni broj korisnika plod Microsoftove akcije za besplatnu nadogradnju na najnoviju verziju svih korisnika starijih (to je učinilo 45% korisnika), čak 37% dobilo je “desetku” zahvaljujući sudjelovanju u programu Windows Insider, a 5% njih je navedeni OS dobilo uz kupnju novog računala. Porazna je činjenica da je svega 5% korisnika kupilo licencu.

Amerikanci zadovoljni s Windows 10

Dodajmo za kraj kako je anketa sadržavala i pitanja o zadovoljstvu korisnika najnovijim operativnim sistemom iz Microsoftove radionice. Na to pitanje najbolje ocjene (jako ili vrlo zadovoljni) mu je dalo 60% ispitanika, dok je najgore ocjene (nije zadovoljno ili nije nimalo zadovoljno) dalo 10% korisnika.

Koja su vaša iskustva?

Voljeli bi od naših čitatelja čuti koji operativni sistem koriste i zašto baš taj. Napišite nam i što mislite o ovakvoj kampanji od strane Microsofta, gdje na svakakve načine pokušavaju prisiliti / privoljeti korisnike na prijelaz na najnoviju verziju? Komentare možete ostaviti ispod ovog članka ili na našem Facebooku.