Nakon što su prošli mjesec dobili parnicu protiv Samsunga, a s njom i rekordnu odštetu u iznosu od 548 milijuna američkih dolara, krajem istog mjeseca podigli su novu tužbu gdje traže dodatnih 180 milijuna dolara zbog kršenja patenta. Dok čekamo razvoj te tužbe, jedna stara tužba Applea dobila je konačnu presudu…

Borba po sudovima američke i južnokorejske kompanije traje dugi niz godina, a jedna od prvih tužbi bila je prije 5 godina, a tek je danas dobila svoju konačnu presudu. U toj presudi Apple neće novčano profitirati, jer je sutkinja Lucy Koh zaključila da se radi o nepopravljivoj šteti, te kako novac ne bi bio dostatna naknada, nego je odlučila izreći trajnu zabranu prodaje starijih modela Samsungovih pametnih telefona (kao što su Admire, Galaxy Nexus i Galaxy S II).

“Jako smo razočarani. Iako ovakva odluka neće utjecati na naše korisnike u Americi, ovo je još jedan primjer u kojem je Apple ometao pravosudni sustav i stvorio još jedan negativni pravni presedan, što u konačnici može naštetiti slobodnom izboru generacija koje dolaze.” – kratko je prokomentirao presudu glasnogovornik Samsunga, te dodao kako svi noviji modeli ostaju u prodaji.

Zabrana će stupiti na snagu idući tjedan i vrijedit će samo na području SAD-a, a osim prodaje zabranjeno im je daljnje korištenje patenta koje je Apple zaštitio, a koji su bili temelj ove parnice. Riječ je o otključavanju telefona “klizanjem” prsta po ekranu, te automatsko ispravljanje tipfelera (auto correct).