Internet stranice sve rjeđe i rjeđe koriste Flash za interaktivni prikaz sadržaja. Razlog tome leži u činjenici da je on sve nesigurniji, ali i to da ga mnogi mobiteli ne podržavaju (tu primarno mislimo na iOS uređaje). Što se dogodilo s nekad popularnim softverskim rješenjem teško je objasniti, ali čini se kako HTML 5 postoje njegova pr(a)va “zamjena” kod web developera.

Preko 300 grešaka u 2015. godini

Prošle godine zaposlenici američke tvrtke Adobe Systems imali su pune ruke posla oko “krpanja” sigurnosnih rupa unutar Adobe Flasha. Čak 316 različitih propusta je pronađeno i ispravljeno tijekom 2015. godine, što ga čini jednim od najnesigurnijih programa uopće, a sve to dovodi do sve rjeđeg korištenja ovog, nekada vrlo popularnog, softverskog rješenja za grafičku animaciju.

iOS ne podržava Flash, Adobe i Apple se nisu dogovorili

Još jedan od razloga zašto se Flash sve manje koristi je i činjenica kako nije kompatibilan iOS operativnim sustavom, koji se koristi na pametnim telefonima koje proizvodi Apple. S obzirom na to da danas mobilni internet sve brže napreduje, mnogi su bili prisiljeni pronaći izlaz ovog problema. I našli su ga u HTML 5 formatu, kojeg podržava svaki smartphone, a ima i mnoge druge kvalitete.

Facebook ukinuo Flash, svaki video u HTML 5 formatu

I najpopularnija društvena mreža na svijetu okrenula je leđa Flashu, jer su nedavno iz kompanije objavili kako su sav video sadržaj preoblikovali iz Flasha u HTML 5. I nije Facebook jedini, jer je i, primjerice, YouTube početkom godine uveo da svaki video koji želite uploadati na taj servis, automatski bude konvertiran u HTML 5. Pametnome dosta.