Kodi je odlična aplikacija za medija plejer koja vam pruža pristup ogromnom sadržaju sa TV-friendly interfejsom. Moramo priznati da ništa nije tako intuitivno kao YouTube i Netflix kada se radi o gledanju filmova preko interneta, ali svakako da će nam uveliko pomoći Kodi ukoliko u vašoj državi nije podržan Netflix.

U ovom tutorialu pokazat ćemo vam kako da preuzmete i pokrenete Kodi na Android telefonu, tabletu ili Android TV uređaju.

 

Android vs Android TV

Prvo pitanje: da li je Android ili Android TV bolji za Kodi? Jednom kada imate instaliranu aplikaciju, iskustvo je isto na Android i Android TV-u.

Međutim, za gledanje je mnogo bolje da odgovara velikom ekranu od, recimo, 5,8 inčnog telefona, kao što je Samsung Galaxy S8 .

Za ovaj članak koristili smo odličan Nvidia Shield TV, set top box sa Android TV-om

Neki televizori imaju standardnu ​​Android TV. Naći ćete ugrađeni modeli viših modela kompanije Philips, Sony i Sharp. Međutim, ne morate kupiti novi TV jer postoji rješenje sa Android TV box. U ovom članku koristili smo izvrsnu Nvidia Shield TV , set box sa Android TV-om koji takođe omogućava prijenos vaših PC igara na vaš TV bez konzole.

Nvidia Shield TV

Ako tražite da uštedite novac s jeftinim box-om na aliexpress, budite svjesni da većina koristi Android, a ne Android TV. Manje je pogodno za navigaciju pomoću daljinskog upravljača, a mnogi imaju i zastarjelu verziju Android-a, tako da vodite računa o platformi.

Kako instalirati Kodi na Android

Instalacija aplikacije Kodi na vašem telefonu ili tabletu je vrlo jednostavno. U trenutku pisanja dostupan je u aplikaciji Google Play. Samo potražite ‘Kodi’ i trebalo bi da se pojavi na vrhu liste.

kako instalirati kodi

Ako ga ne možete pronaći iz nekog razloga, možete ga direktno instalirati iz vašeg pretraživača.

Idite na https://kodi.tv/download u Google Chrome pretraživaču, kliknite na ikonu Android i dodirnite. Vidjet ćete pop-up pomoću Google Play-a i direktnih linkova za preuzimanje.

Kodi instalacija

Ovaj link direktno preuzima datoteku .apk instalacije. Da biste je instalirali, morate dozvoliti Chrome pregledniku da instalira nepoznate aplikacije.

Na Android 8.0 verziji to radite u Postavkama> Aplikacije i obavijesti> Pristup specijalnim aplikacijama> Instalirajte nepoznate izvore. Izaberite Chrome i potom prelistajte klizač “Dozvolite iz ovog izvora” – i predlažemo da označite “ovu instalaciju samo” da biste bili sigurni u budućnosti.

Kako instalirati Kodi na Android TV

Od veljače 2018, Kodi je dostupan i na verziji Android TV-a na Google Play-u.

Kako instalirati Kodi na Android TV

Da biste potražili Kodi, najverovatnije ćete morati da koristite virtuelnu tastaturu, jer glasovna kontrola ne prepoznaje ‘Kodi’ kao riječ.

Instalacija Kodi Tva

Za instalaciju aplikacije treba samo nekoliko sekundi, ako imate brzu internet konekciju.

Ne možete pronaći Kodi na Google Play-u? Takođe, možete ga instalirati ručno na Android TV-u, ali to zahtijeva još nekoliko koraka u odnosu na instalaciju za Android telefone, jer nema Chrome pretraživača za operativni sustav.

Prvo, instalirajte Puffin TV i File Commander sa Google Play-a.

Učitajte Puffin TV, koji je TV prijemnik, a zatim izaberite Google iz njegove popularne stranice. Unesite Kodi u Google traku za pretragu koja se pojavljuje i pređite na prečicu Preuzmi koja bi trebala da se pojavi pod rezultatima sajta Kodi.

Ovo je službena stranica za preuzimanje Kodija. Pomjerite nadole i pronađite Android ikonu, a zatim izaberite stavku ARMV8A (64BIT). Datoteka za instalaciju će se preuzeti u folder za preuzimanja Android TV uređaja.

Da biste pristupili datoteci, morate pokrenuti File Commander, koji vam daje pristup folderima u Android sistemu. Izaberite Preuzimanja i trebali biste pogledati datoteku koju smo preuzeli na Puffin TV-u,  Kodi .apk.

Izaberite ovo. Ako vidite poruku o grešci, datoteka možda nije završila sa preuzimanjem. Sada će vam biti zatraženo da omogućite instalacije iz nepoznatih izvora, što zahtjeva samo potez virtualnog prekidača.

Instalacija dodataka na Kodi

Kada smo instalirali Kodi pitanje je u tome što Kodi ne nudi nikakav sadržaj kada se prvi put pokreće. Dobijemo praznu platformu.

Instalacija dodataka na Kodi

Da biste dodali sadržaj, morate ili ubaciti memorijsku karticu, USB stick ili hard disk koji sadrži datoteke ili instalirajte stvari koje se zovu “addons” koji nalaze sadržaj preko vaše internet konekcije.

Da biste dodali datoteke na Kodi, pritisnite gumb za odabir u folderu (a ne datoteku) i kliknite na Set Content. Ovdje Kodi pretražuje vaše datoteke kako bi pronašao video zapise i muziku. Morate odabrati da li ide u filmove, TV emisije ili muziku. Najbolje je da jednostavno ne napravite Kodi skeniranje kroz čitav disk. Organizirajte datoteke barem malo.

Kodi pregleda sve video snimke koje nađe na IMDb-u, kako bi osigurao pravu sliku o pokrivanju. Post-skeniranje bi trebalo da se pojavi na početnoj Kodi stranici.

Međutim, većina ljudi koristi Kodi za svoje dodatke. Da biste dobili neke od njih, idite na karticu Dodaci i izaberite Instaliraj iz „Repository“. Vidjet ćete veliku listu kanala koje možete dodati vašoj Kodi platformi.

Ovi dodatci će se potom pojaviti u odjeljku Dodatci na početnoj Kodi stranici.

Nemate namjeru da koristite bilo što drugo? Možete ukloniti neke od kartica na početnom ekranu da biste poboljšali korisnički interfejs.

Dobijanje prilagođenog izgleda

Kodi takođe možete dati potpuno drugačiji izgled sa prilagođenim postavkama. Mnogi od njih su uključeni, ali Kodi ih ne nudi na početnoj stranici sa olakšicama za postavljanje.

Umjesto toga, moramo ponovo da pređemo na pretraživač dodataka i uputimo se u odjeljak Look and Feel. Možete fino podesiti kako da izgleda Kodi, ali za početnika preporučujemo da se držite Skinsa, što aplikaciji daje remont sa jednim klikom. Skins imaju svoj dio u dijelu Look and Feel.

Isprobali smo dodatak zvani Aeon Nox, koja ima mnogo uži interfejs bar od standardnog izgleda. Takođe ćete naći i druge koji izgledaju kao PS4 i Apple TV dizajnom softvera. 

Da biste se vratili na izvorni Kodi izgled, idite na dodatni preglednik i izaberite folder Moj dodatak. Ovdje ćete pronaći module Look i Feel koji ste instalirali. Interfejs početne naziva se Estuary.

Kako instalirati Kodi
  • Instalacija
  • Sučelje
  • Mogućnosti
4.7
Sending
User Review
3.88 (8 votes)