U ovom tutorijalu će mo vam pokazati kako da instalirate Windows 10 na računalu ili laptopu + kako napraviti bootabilni DVD ili USB stick.

Prije nego što krenemo pisati sam tijek instalacije, postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka u instalaciji. Evo kako ih popraviti:

Something happened ili “nešto se dogodilo”

Microsoft je izbacio neke beskorisne poruke o pogrešci “Something happened” nisu nam dali nikakve ideje o tome šta je to pitanje. Na sreću, pitanje se može riješiti na dva načina:

Prva opcija je da promijenite podešavanja regije računala da postavite zemlju u kojoj se nalazite. Da biste to uradili, otvorite kontrolnu ploču Start menija na računanalu I izaberite Clock, Language and region – Region. Kliknete na tab Administrator, izaberite stavku Change system locale (promijenite lokaciju sistema) I koristite padajući meni I izaberite hrvatski ili engleski jezik.

Druga opcija je da pokušate da instalirate Windows sa USB stika ili DVD-a, ako ste napravili instalacijski medij. Da bi ste napravili instalacijski medij potrebno je preuzeti Windows 10 Media Creation Tool. Kada se preuzme kliknite desnim klikom miša i izaberite Run as Administrator. Pratite čarobnjaka kao i prethodno i napravite medij za instalaciju. Trebalo bi da sada možete instalirati Windows 10.

Processor not supported (processor nije podržan)

Ako dobijete poruku “processor nije podržan”, to je zato što vaš CPU treba podržavati Bit Excute Disable. Ova funkcija je dizajnirana da zaustavi zlonamjerni kod na računalu, označavajući neke bitove sistemske memorije kao neizvršljive; to znači da, ako virus zarazi ovaj dio RAM-a, vaš processor će odbiti da ga pokrene.

Praktično bilo koji processor koji može da pokrene Windows 7,8 ili 10 ima ovu hardversku funkciju, tako da će vjerovatno biti problem da je onemogućeno u BIOS-u vašeg računala. Da biste ponovo omogućili ovu funkciju, potrebno je pokrenuti računalo i ući u BIOS (Delete, F2 ili F10 su uobičajane tipke za ulazak u BIOS, ali svakako pogledajte priručnik vašeg računala). Svaki BIOS je drugačiji, tako da se točna uputstva razlikuju od računala do računala.

Potražite dio na vašem procesoru, kao što je konfiguracija CPU-a, koja će vjerovatno biti u naprednom dijelu BIOS-a. Uvjerite se da je Execute–Disable Bit uključen, koji se takođe može nazvati XD ili NX. Na kraju, pogledajte da li ste uključili opciju virtuelizacije. Sačuvajte svoja podešavanja, ponovo pokrenite računalo i sada biste trebali bez problema instalirati Windows 10.

Kako instalirati Windows 10?

 

Korak 1 – Podesite BIOS postavke

Najprije morate da se uvjerite da je računalo postavljeno da pokreče vaš DVD uređaj ili USB. Ubacite DVD ili USB disk za instalaciju i ponovo pokrenite računalo. Možda ćete ustanoviti da vaše računalo ima poseban izbornik za podizanje sustava, kojem možete pristupiti tipkom F10; pazite na poruku dok se računalo pokreće. Ako je to slučaj, pritisnite tipku čim se prikaže poruka, a zatim odaberite DVD ili USB za podizanje sustava.
Ukoliko nemate izbornik za nadogradnju podizanja sustava, morat ćete pristupiti BIOS ili UEFI setup programu, tamo gdje promijenite neke od postavki na niskoj razini vašeg računala. Tipka za pristup postavkama varira od računala do računala, ali obično je Delete, F2 ili F10 i trebat ćete ga pritisnuti gotovo odmah nakon što uključite računalo ili ga ponovo pokrenete. Ako pažljivo pogledate, možda će se prikazati odgovarajući ključ na zaslonu dok se računalo uključi. Neki moderniji prijenosnici, kao što su modeli tvrtke Lenovo, posjeduju poseban gumb za ulazak u Setup program, koji će najvjerovatnije pronaći pokraj prekidača napajanja. Izbornici za postavke se dosta razlikuju, ali svi slijede sličnu logiku, pa ako pažljivo pogledate moći ćete pronaći sve opcije koje navedemo u ovom vodiču.

Korak 2 – postavite računalo da se pokrene sa DVD-a ili USB-a

Nakon postavljanja, pronađite odjeljak za podizanje sustava. Sada promijenite redoslijed podizanja kako biste ubacili uređaj s kojeg želite pokrenuti; to će biti DVD ili USB, ovisno o vrsti instalacijskog medija. Bootabilni USB flash diskovi se ponekad navode kao „hard disk“ ili tvrdi diskovi, ako je to slučaj onda trebate postaviti „hard disk“ kao prvu opciju podizanja sustava. Pronađite i odaberite opciju Save and Restart. Vaše računalo bi trebalo da se pokrene u program za postavljanje operativnog sustava Windows 10 – možda ćete vidjeti poruku „press any key to boot from USB“, tako da to učinite.

Korak 3 – Izaberite Windows opciju čiste instalacije ili clean install

Kada ste u Setup programu, izaberite svoj jezik, format vremena, sredite ostala polja i kliknite na gumb Next. Kliknite na gumb Install now. Ukoliko je zatraženo, unesite svoj Windows ključ, pročitajte i prihvatite licencu za softver. Na slijedećem ekranu izaberite „Custom install Windows only (advanced)“.

Korak 4 – Kako pronaći svoj ključ za licencu

U ovom trenutku će vam biti zatražen aktivacijski ključ za licencu. Ako ste već  na sustavu Windows 10 i želite znaci svoj ključ licence, uvijek možete besplatno preuzeti ProductKey i pronaći ključ za Windows 10.

  1. Ako ste kupili Windows 10 iz trgovine

 

Ako ste kupili Windows 10, bilo u dućanu ili preko nekog online shopa, imat ćete ispravan Windows 10 kod. Trebalo bi da ga odmah unesete i neće ga ponovo tražiti. Ovo je najjednostavniji način rukovanja instalacijom.

 

  1. Ako ste nadogradili sa Windows 7 ili Windows 8

 

Pod uvjetom da ste kreirali novi medij za pokretanje koristeći najnoviju verziju operativnog sustava Windows 10 (tj. da niste koristili stariji instalacijski disk), sada možete unijeti važeći Windows 7 ili windows 8 ključ, a vaša licenca će automatski biti ažurirana na Windows 10, bez dodatnih problema.

 

  1. Kupili ste Windows 7 ili Windows 8 i želite da prebacite na novo računalo

Ako ste platili OS Win 7 ili 8, vaša licenca vam omogućava da je premjestite na novo računalo, pod uvjetom da je izbrišete sa uređaja na kojem je OS trenutno instaliran. To znači da čak i ako ste nadogradili svoje originalno računalo na Windows 10, možete premjestiti svoj operativni sustav na novo računalo i potražiti drugu nadogradnju na Windows 10. Sa novim sustavom, jednostavno morate unijeti Windows 7 ili Windows 8 licenci ključ, kada se zatraži i vaše računalo će se nadograditi na Windows 10.

Korak 5 – Izaberite svoj HDD ili SSD

Ono što ćete vidjeti na slijedećem ekranu zavisi od toga da li instalirate na prazan disk ili na vašem disku prethodno bio instaliran operativni sustav. Ako je prazan disk, prikazat će se „Unallocated Space“, samo ga izaberite i kliknite na gumb Next. Windows će zatim započeti proces instalacije.

Ako je na vašem disku prethodno bio instaliran operativni sustav ili ako imate na računalu više od jedno hard diska, prikazat će vam se ekran sa nekoliko diskova i particija. Diskovi će se prikazati kao „Drive 0“, „Drive 1“ i tako dalje, a ako je disk prethodno imao instalaciju za Windows, bit će podijeljen na particije sa oznaka kao što su „Recovery“, „System“, „MSR“ i „Primary“.

Prije nego što instalirate Windows 10 potrebno je da izbrišete sve ove particije, izborom svake od njih i klikom na ikonu za brisanje. Ovo će izbrisati sve podatke na particijama, tako da četverostruko provjerite  da li:

a) brišete particije sa ispravnog diska
b) da ste sasvim sigurni da ste već spremili sve što vam je potrebno

Kada završite sa brisanjem particija, provjerite je li disk koji želite koristiti za instalaciju sustava Windows 10 odabran i pristisnite gumb Next za instalaciju.

 

Ukoliko budete ima li bilo kakvih problema ili vam bude trebala usluga reinstalacije sustava, čišćenje od virusa i prašine, budite slobodni i kontaktirajte nas putem kontakt forme.

 

Partner u pisanju ovo tutorijala je ITRevolucija.

Kako instalirati Windows 10
  • Informacije
  • Mogućnosti
  • Cijena
5