Želite da napravite web stranicu, ali ne znate kako da započnete? Došli ste na pravo mjesto. Na ovoj web stranici pronaći ćete sve što vam je potrebno za jednostavnu izgradnju web stranice.
Vjerujemo da su online editori najbolja opcija za one koji nemaju programsku obuku, ali žele dobiti potpunu kontrolu nad procesom kreiranja web stranice. Online editori sajtova su jednostavni za upotrebu, brzi i pristupačni. Ove web usluge vam omogućavaju da se fokusirate na ono što je stvarno važno – vaš proizvod / posao.

Korištenje online editora web stranica je jednostavno kao i kreiranje naloga za društvene mreže – samo se prijavite, otpremite sadržaj i počnite sa dijeljenjem.

Većina sajtova ima besplatni, ali i premium poslovni model, što znači da se možete registrirati i koristiti osnovni skup funkcija besplatno. Da li je to dovoljno da se izgradi pristojna web stranica? U većini slučajeva korisnici koji koriste besplatnu verziju ne mogu koristiti svoju domenu, dodati više od 5 stranica, podesiti e-shop i ukloniti oglase (većina online editora postavlja svoje oglase.

Da biste uklonili oglase, postavili svoj domen i otključali dodatne funkcije, korisnici moraju nadograditi svoje naloge.

Drugim riječima, tehnički, možete dizajnirati i objaviti svoju web stranicu bez potrošenog centa, ali u stvarnosti, ova web stranica će biti puna oglasa ili će biti postavljena na poddomeni.

Evo vodiča korak po korak kako da napravite web stranicu:

Da biste napravili web stranicu profesionalnog izgleda, MORAT  ćete da platite, prije ili kasnije. Plaćeni paketi uklanjaju reklame, omogućavaju vam da postavite vlastitu domenu i otključate više mogućnosti prilagođavanja.

 1. Izaberite online editor web stranice, koji nudi besplatni plan i najviše odgovara vam.
 2. Registrirajte se i odaberite temu web stranice koju volite.
 3. Kreirajte strukturu vaše web stranice – razmislite, koje stranice trebate i koje vam ne trebaju.
 4. Popunite svoje stranice sa sadržajem. Preporučljivo je koristiti unikatni tekst i slike.

Napravite završite svoju web stranicu i objavite je.

Dapogledamo 6 najboljih online editora za web stranice koje balansiraju lakoću korištenja uz fleksibilnost i pristupačnost:

#1 Wix

Wix

Wix je odlična opcija za svakoga. Ovaj editor ima impresivnu kolekciju modernih predložaka u preko 70 kategorija industrije, što čini online editor posebno popularnim kod kreativnih profesionalaca.

Besplatna verzija Wix-a vam omogućava da napravite dobar web-sajt na pod-domeni+brenda Wix. Sa besplatnim paketom možete koristiti skoro sve funkcije Wix web dizajnera.

Da biste se oslobodili oglasa i povezali vlastitu domenu, trebalo bi da izaberete jedan od pet plaćenih paketa; najjeftiniji “Connect Domain” počinje od  4.50$ mjesečno.
#2 UKit

Ukit

UKit editor je savršen odabir ako tražite da izgradite web stranicu za biznis. Platforma je specijalno dizajnirana da zadovolji potrebe malih i srednjih preduzeća. Ono što možemo reći o uKitu u par riječi jeste da je najbolja i najjeftinija alternativa Wix-u.

Potpuno opremljena web stranica uKit će Vas koštati oko 4 dolara mjesečno.

#3 uCoz

Ucoz

Što je potrebno za izgradnju web stranice sa editorom uCoz? U suštini, potrebna su četiri koraka:

 • Prijavite se, odaberite odgovarajući obrazac i počnite da pravite svoju web stranicu bez unosa podataka o plaćanju
 • Aktivirati bilo koji modul (osim za e-shopa) besplatno, uključujući i module kao što su korisnici, ankete, forum i mini chat
 • Popunite sajt sadržajem
 • Postavite svoju domenu i objavite svoju web stranicu bez dodatnih troškova.

Vaš besplatni plan nikada neće isteći ako redovno održavate svoju web stranicu.

Jedini nedostatak je što će vaš besplatni uCoz web-sajt prikazati prilično velik broj oglasa. Možete ih ukloniti kroz nadogradnju vaše web stranice. Najjeftiniji plan bez reklama je 5.99 $ mjesečno.

#4 XPRS

Xprs

Online editor prilagođen svim vrstama uređaja.

Ovaj online editor ima paket besplatnih troškova, međutim ima ograničenje za ovaj besplatni plan, dostupan je za umjetnike i druge kreativne ljude, studente i neprofitabilne organizacije.

Stoga, ako želite da napravite web sajt za svoju trgovinu, trebalo bi da odaberete plan za 6$ mjesečno, ukoliko spadate u kategorije gore navedenih slučajeva, korištenje XPRS-a koštat će vas 0$.

# 5 Weebly

Weebly

Weebly je jedan od najlakših online editora. Kao i kod Wix-a i uCoz-a, možete napraviti svoju web stranicu sa Weebly-om bez unosa vaših podataka o plaćanju i zadržati svoj besplatni račun koliko god želite. Velika prednost Weeblya, po mom mišljenju, je filozofija orijentirana ka klijentima. Mnoga ažuriranja koja su napravljena inspirirana su povratnim informacijama koje dobijaju od kupaca. Ukoliko se odlučite da nadogradite svoj besplatni Weebly plan, to će vas koštati 8 $ mjesečno.

# 6 Site123

Site123

Site123 je dobar primjer kako online editor web stranice za trgovinu može biti slobodan za korištenje. Site123 je jednostavan za korištenje za većinu korisnika – interfejs i sve glavne opcije prilagođavanja web stranica su na pravom mjestu. Iz ugla UI / UX izgleda odlično.

Sa Site123 besplatnim paketom dobijete web stranicu na poddomeni kao i kod većine. Vaš URL će izgledati kao imestranice.site123.me.

Možete napraviti bilo koju vrstu web stranice ili blog koristeći besplatni plan, čak i webshop (ali ćete biti ograničeni sa 10 naloga mjesečno). Postoje i ograničenja veličine web stranice sa besplatnim planom – ne može biti veća od 500 Mb, a bandwitch – ne više od 1Gb prometa mjesečno. Ograničenja se  naravno mogu smanjiti plaćenim paketima.  Kako birate veći plan – resursi rastu do neograničenog nivoa.

Da biste je završili, svi ti online editori sajtova besplatno vam daju svoj softver za kreiranje web stranice. Plaćate samo hosting  (ako odlučite da uklonite oglase i odaberete plaćene pakete), tehnički, i dalje možete stvoriti funkcionalnu web stranicu bez plaćanja.

Kako povećati posjetu web stranice?

Bilo da pitamo vlasnika nekog portala ili vlasnika trgovine, šta bi najviše željeli, vjerovatno bi nam rekli „što veću posjetu“, a s većom posjetom dolazi i veća zarada. Postoji mnogo naćina na koje možete povećati promet na web stranici. U nastavku se nalazi nekoliko jednostavnih za povećanje posjete vaše web stranice.

 

 1. Uradite pravilno SEO optimizaciju

Postoji mnogo SEO taktika koje možete izvesti na svojoj web stranici kako biste popravili pozicije u tražilicima i dobili što više posjetioca. Jedna od najvažnijih taktika je kvalitetan sadržaj koji vaša publika traži. Pored sadržaja od velikog značaja su i povratni linkovi prema sajtu, a o samoj SEO optimizaciji možete više pročitati na popularnom SEO expert blogu.

 

 1. Ciljajte ključne riječi sa više fraza

Ključne riječi sa manje fraza se češće pretražuju, ali ih je jako teško rangirati na tražilicaa zbog prevelike konkurencije. Ciljajte ključne riječi sa više fraza, pruža vam veće šanse za rangiranje i lakše je doći do prvih pozicija – a prve pozicije znače više prometa.

 

 1. Guest postovi

Kontaktirajte druge slične sajtove da objave neki post sa povratnim linkom prema vašem web sajtu, može vam pomoći da povećate svoj promet, a i raste vam autoritet sajta kada drugi pišu o vama. Pobrinite se da je vaš sadržaj relevantan i koristan publici.

 

 1. Oglašavanje

Plaćeno pretrživanje i oglašavanje na društvenim mrežama su izvrstan način privlaćenja posjetioca. Trebate ciljati ključne riječi sa komercijalnim ciljem kao dio strategije plaćenog pretraživanja, kvalitetniji promet na vašoj web stranici može rezultirati većom prodajom.

 

 1. Brzina učitavanja web sajta

Jeste li ikada bili na sajtu na kojem je učitavanje stranice bilo jako dugo? Vjerovatno ste odmah napustili sajt. Ukoliko se vama isto desi sa učitavanjem stranice, stopa napuštanja stranice bit će jako visoka i posjetioci će otići kod konkurencije. Što se brže učita web stranica, to bolje za vas.

Izrada web stranice
 • Koristnost članka
 • Informativnost
 • Učitavanje
5

Sažetak

Kako izraditi vlastitu web stranicu?

Sending
User Review
5 (1 vote)