Je li moguće napuniti bateriju telefona od 0% do 100% za manje od jedne minute? Izraelska tvrtka StoreDot radi upravo na tom patentu, a iza njihovog rada već postoje opipljivi rezultati. Da, uspjeli su u svojem naumu da ubrzaju proces punjenja i do 200 puta od običnog punjača. Cijeli sustav još uvijek ima određene nedostatke, no tim znanstvenika je uvjeren u uspjeh cijelog projekta…

Kratko trajanje baterije u pametnim telefonima ne bi bio nikakav problem kada bi punjenje iste trajalo samo jednu minutu, zar ne? A to bi se uskoro moglo i dogoditi, s obzirom na to da je izraelska tvrtka StoreDot na tragu patenta koji bi naš telefon napunio od 0% do 100% za otprilike 30 sekundi! U svojem laboratoriju StoreDot je razvio molekulu koja bi specijaliziranu litij-ionsku bateriju punio puno brže, a ovisno o modelu punjača koji koristite bateriju možete napuniti za 6 minuta, 1 minutu ili za svega 30 sekundi! To je čak 200 puta brže nego sadašnja brzina punjenja.

Punjač koji napuni bateriju za 6 minuta nazvali su “X20” (jer puni bateriju 20 puta brže). Njegove dimenzije su jednake džepnom punjaču, te bi kao takav mogao prvi izaći na tržište. Za takav punjač biti će potrebno izraditi i posebne baterije, s čak 20 konektora punjenja kako bi se ovaj patent mogao realizirati.

“Oni (proizvođači, op. a) to mogu implementirati kako god žele, ali meni treba 20 konektora” – priča Doron Myersdorf, direktor tvrtke.

Cijeli patent je još uvijek u fazi razvoja, te se očekuje da bi na tržište mogao izaći u 2017. godini. Treba napomenuti kako je jedan od najvećih nedostataka ovog punjača njegova cijena. Myersdorf je jasno istaknuo kako bi jedan takav punjač koštao 30 dolara. Kada bi se dodali troškovi proizvođača telefona i njihova provizija, uređaj bi u konačnici mogao biti skuplji i do 60 dolara. Tko hoće brže punjenje, neka plati.