Imate mrtvog Mac-a koji se jednostavno neće upaliti ili pokrenuti? Šta god da spriječava pokretanje Mac-a, pratite ovih nekoliko jednostavnih koraka kako bi ponovo proradio.

 

Svi volimo da koristimo poznatu šalu “isključi ga i ponovo pokreni“, ali to nije šala kada se vaša mašina ne želi uopće upaliti. U ovom vodiču pogledajte korake koje morate produzeti da biste popravili svoj Mac.

Iako su Macovi dobro napravljeni i uglavnom pouzdani, ipak su računala kao i svi drugi, podložni brojnim greškama koje ih sprečavaju da se pokrenu ispravno.

Imajte na umu da, bez obzira na verzije prikazane na snimkama zaslona, ​​popravci u ovom članku primjenjuju se na većini razumno najnovijih verzija MAC OS-a, uključujući OSx Sierra i OSx High Sierra. Izbornici i sučelja koja ćete vidjeti mogu izgledati malo drugačije, ali funkcije ostaju iste.

Ako ne pronađete u ovom tekstu rješenje, budite slobodni i kontaktirajte nas putem kontakt forme https://www.servisracunalarijeka.com/kontakt/ rado ćemo vam pomoći.

1. Provjerite da li se Mac pali

Nemojte da vam je teško: provjerite da li je napajanje uključeno i da je Mac ispravno priključen. Ukoliko  je laptop, budite sigurni da baterija nije mrtva – možda je potrebno duže punjenje, dajte malo vremena da se napuni prije nego što zaključite da neće raditi.

Probajte drugi kabl za napajanje ili adapter

Moguće je da se greška nalazi kod kabla za napajanje. Ukoliko imate prijatelja sa kablom za Mac koji odgovara vašem uređaju, pokušajte da vidite da li to rješava problem. Ako nakon toga radi, to bi moglo biti jednostavno rješenje koje podrazumijeva pronalaženje kabla za električni napon na eBayu (savjetujemo vam da ne kupujete kablove koje nisu napravljeni od strane Apple-a, pošto je mnogo veća vjerojatnost da će biti neispravni).

Ako ste nedavno imali prekid napajanja, to bi mogao biti odgovor:
vaš adapter za napajanje bi mogao biti oštećen u naponu i možda će vam trebati novi.

Isključite svu dodatnu opremu

Isključite sve dodatne uređaje (kao što su pisači i USB čitaći) koji su priključeni na vaš Mac. Možda jedan od uređaja izaziva probleme sa pokretanjem.

Ako ste nedavno dodali RAM ili novi hard disk, provjerite da li su ispravno instalirani i kompatibilni. (Ako je moguće, ponovo stavite staru memoriju ili hard disk i pogledajte da li to pomaže.)

3. Provjerite svoj ekran

Ovo bi mogao biti problem, umjesto sa samim Mac-om. Slušajte svoj Mac kako biste čuli o kakvim se zvukovima radi. Moguće je da se vaš Mac uključi, ali se ne pokreće jer ne može dobiti pristupiti ekranu.

Ukoliko ustanovite da je problem sa vašim ekranom, pogledajte ovaj Apple Support dokument za savjete o rješavanju problema za radni prikaz. Apple preporučuje da:

 • Provjerite napajanje na Mac računalu (i napajanje na ekranu ako koristite zasebnu jedinicu).
 • Provjerite da su svi kablovi dobro povezani.
 • Proverite da li je monitor kompatibilan sa vašim Mac računalom.
 • Isključite video kabl (ako koristite zaseban monitor) i ponovo ga uključite.
 • Ako koristite više od jednog monitora u lancu “Daisy”, isključite sve monitore i testirajte samo pomoću jednog.
 • Ako je moguće, pokušajte da koristite drugi ekran ili drugi adapter (na primjer, koristite DVI umjesto VGA).

MacOSx Disk Utillity

4. Pokrenite Disk Utility u recovery modu

Ukoliko se Mac pokreće, ali se operativni sustav ne učitava, možda imate oštećen hard disk. Na sreću, to je moguće popraviti u recovery modu.

Prvi korak je pokretanje programa Disk Utility. Na Mac-u možete pokrenuti Disk Utility tako što ćete pokrenuti recovery mode.

Uvjerite se da je Mac isključen. Držite tastere Command i R i ponovo pokrenite Mac. Nastavite pritiskanjem Cmd + R dok se Mac pokreće.

Kada Mac uđe u recovery mode, dobit ćete pristup za uslužne programe. Kliknite na Disk Utility, pronađite ikonu za disk vašeg Mac-a i kliknite na Verify Disk.

Ako postoje greške sa vašim diskom, Disk Utility će ih pronaći i pitati vas da li želite da ih popravite. Kliknite Repair Disk ukoliko ima grešaka.

U recovery modu možete uraditi slijedeće:

 • Uraditi backup rezervne kopije Time Machine
 • Koristite Disk Utility za provjeru i popravku hard diska
 • Provjerite internet konekciju
 • Dobijete potrebnu online pomoć koristeći Safari
 • Instalirati MacOSx

5. Provjerite file sistem

Isključite Mac, ponovo ga pokrenite i držite Cmd + S da biste pokrenuli u Single User Mode. Možete prestati držati tastere kada se pojavi crni ekran sa bijelim tekstom.

Sačekajte da se pojavi ekran za komandnu liniju. Zatim upišite fsck – fy i pritisnite ENTER i pričekajte nekoliko minuta.

Na kraju, nakon pet različitih provjera koje uzimaju različite količine vremena, trebalo bi da vam stigne jedna od dvije poruke: “The volume [your Mac’s name] appears to be OK” ili “FILE SYSTEM WAS MODIFIED.” Ako vam stigne prva poruka, upišite reboot i pritisnite Enter.

Ako vam stigne druga poruka, ipak ćete morati da pokrenete fsck- fy od početka. Možete ponovo unijeti naredbu i pritisnuti Enter.

Ukoliko ovo ne funkcionira, a Mac se još uvijek ne pokreće, pređite na slijedeći korak.

6. Resetirajte PRAM / NVRAM

U modernim Macovima, pravi izraz je resetiranje NVRAM-a. Ime se odnosi na specijalne sekcije memorije na vašem Mac-u koje čuvaju podatke koje postoje i kada je Mac isključen, kao što su podešavanja jačine zvuka i rezolucija ekrana.

Poništavanje tih podataka nije štetno, ali sasvim iskreno, rijetko je korisno, ali svakako da treba pokušati.

U ovom koraku možda će vam trebati pomoć. Držite sve ove tipke: Command, Option (Alt), P i R i uključite Mac. Držite tastere prema dole dok ne čujete Mac restart. Apple kaže da ga pustite da se resetira samo jednom.

U nekim slučajevima, nakon obavljanja ovog koraka, vaš Mac će se resetirati normalno. U drugim slučajevima, umjesto toga možete vidjeti traku punjena pri pokretanju.

7. Resetirajte SMC

U nekim situacijama, možda ćete morati da resetirate Mac računalo SMC  (System Management Controller). Ovo je posljednji pokušaj popravljanja trenutne verzije macOS-a prije prelaska na ponovno instaliranje OS-a.

Na laptopu Mac, pritisnite Shift + Ctrl + Option / Alt istovremeno dok uključite kabl za napajanje.

Kako popraviti Mac koji se neće upaliti

8. Koristite Target disk mod

Ovaj korak treba probati prije reinstalacije MacOS-a i zavisi od vašeg backup-a. Imate kreiran backup?

Za ovo će vam biti potreban drugi Mac. Ako ga nemate, pitajte prijatelja. Pratite ove korake da biste koristili režim Target Disk:

Povežite oba Mac računala pomoću Apple Thunderbolt kabla (on takođe radi sa FireWire kablovima na starijim Mac računalima).

Isključite svoj Mac (stisnite gumb za napajanje).

Pokrenite svoj Mac i držite tipku T na tastaturi.

Držite tipku T i tipku dole dok čujete početni zvuk i zadržite ga dok se ikona Thunderbolt ne pojavi na ekranu.

Ovo postavlja vaš Mac u Target disk mod. U Target Disk modu vaš Mac se ponaša kao eksterni disk. Sada bi trebalo da se nadate da ćete na hard disku za Mac naći vaš Mac Finder.

Možete uzeti fajlove koji vam trebaju sa vašeg hard diska ili čak klonirati čitav hard disk na drugi eksterni disk.

9. Ponovna instalacija macOS

Vratite se u recovery mode iz točke 4, a zatim kliknite da biste instalirali najnoviji operativni sustav i pratite upute na ekranu.

10. Napravite imenovanje za Genius Bar

Ukoliko ste odradili sve korake, a vaš Mac još uvijek ne radi, trebali bi ste ga donijeti u naš ASOS SERVIS ili neki drugi koji se nalazi u vašoj blizini kako biste vidjeli da li vam mogu pomoći da to popravite. Nadamo se da imate dovoljno spašenih podataka sa vašeg Mac-a kako biste mogli da napravite novu instalaciju MacOS.

Vaše ime (obavezno)

Vaš email (obavezno)

Vaš telefon (obavezno)

Predmet

Vaša poruka

Kako popraviti Mac
 • Uspješnost popravka
 • Informacije
5

Kako popraviti Mac

Ukoliko vam članak nije pomogao da pokrenete svoj Mac slobodno nam se obratite putem telefona na 097 719 8458 i popravit će mo vaš Mac u najkraćem mogućem roku.

Sending
User Review
5 (2 votes)