Kako vratiti obrisane slike i fajlove

Ako ste ikada slučajno izbrisali foto album sa vašeg smartphonea, onda znate kako je to ružan osjećaj. Ali ne brinite, vaše fotografije nisu totalno izgubljene. Pokazat ćemo vam koliko je zapravo lako vratiti obrisane slike sa telefona. Postoji samo jedna stvar koju trebate zapamtiti: reagirajte brzo.

Kako vratiti obrisane slike?

Prije svega isključite sve Wi-Fi i ostale veze na vašem uređaju. Razlog zbog kojeg ovo radite jeste da kada se podaci brišu, bilo da su slike, muzika ili dokumenti, zapravo se skroz ne obrišu. Obrisat će se tek onda kada se spasi neki drugi fajl preko postojećeg na memoriji vašeg mobitela.

Sve što se u početku izbriše je indeks koji pokazuje na mjesto gdje se vaši podaci počinju pohranjivati u vašoj memoriji. Dakle, ukoliko uspijete opet pronaći tu točku, možete dobiti vaše izbrisane slike nazad. Ukoliko se novi podaci spase preko mjesta gdje se nalaze vaše izbrisane slike, bit će izgubljene zauvijek. Slabo tajmirano ažuriranje može biti pogubno.

Napomena: Ovaj proces zahtijeva root privilegije na vašem mobitelu.

1.) Preuzmite program koji se zove Dr.Fone za Android. Dostupni su i drugi slični programi, ali većina ljudi je zadovoljna sa rezultatima Dr.Fone programa. Program nije besplatan, ali postoji trial verzija. Postoji i iOS verzija programa, a postupak je gotovo isti.

2.) Instalirajte ga, pokrenite i registrirajte se. Pojavit će se prozor kao na slici spod.

drphone aplikacija

3.) Spojite vaš smartphone sa računalom preko USB kabla.

Morate imati omogućen USB debugging na vašem mobitelu kako bi ovaj proces radio. Ako nemate jednostavno idite na Settings >About Phone i dodirujte više puta Build Number dok se ne pojavi notifikacija da su Devolper Options aktivirane.

Nazad na postavkama ćete vidjeti Devolper Options na samom dnu. Preskrolajte postavke dok ne vidite USB Debugging i štrihirajte kockicu pored toga. Nakon toga vidjet ćete notifikaciju na dnu Dr.Fone ekrana koja govori kako je USB Debugging aktiviran.

Za mobitele sa starijim Android sustavom morat ćete odobriti računalu preko upita koji će se pojaviti na ekranu vašeg mobitela.

4.) Nakon što Dr.Fone ostvari vezu sa vašim smartphoneom, moći ćete odabrati neku od kategorija izbrisanih fajlova. Ovaj vodić se odnosi samo za slike, a ako ste slučajno izbrisali i neke druge stvari, možete štrihirati koliko god kategorija želite.

5.) Sljedeći korak vas pita da skenirate izbrisane fajlove ili sve fajlove. Ako se pitate kako vratiti obrisane slike s mobitela što prije kako bi psihički bili mirni, odaberite opciju Deleted files.
Zatim ćete morati prihvatiti RSA ključ na vašem mobitelu. Ovo će učiniti vezu između dva uređaja sigurnom i naravno dati Superuser dozvolu kada se zatraži.–

6.) Nakon ovoga, Dr.Fone će analizirati vaš mobitel i restartati ga. Ako dobijete poruku na vašem računalu koja govori da je vaš mobitel opet spojen, zanemarite je. Samo pustite da Dr.Fone odradi svoje. Sve poruke koje se pojave na vašem mobitelu koje traže dozvole bi trebale biti odobrene.

7.) Kada Dr.Fone završi analiziranje vašeg mobitela pojavit će se prozor sa rezultatima, gdje možete čekirati slike (ili fajlove) koje želite spasiti. Sve što trebate da uradite jeste da odaberete Recover opciju i to je to.

8.) Ako ste došli do ovog koraka nadamo se da ste naučili kako vratiti obrisane slike s mobitela, te da ćete od sada praviti kopije istih.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju vaših slika na Androidu?

Sada kada smo vam objasnili kako vratiti obrisane slike s mobitela, sljedeći korak će spriječiti da se ova situacija ponovi. Da bi ste to postigli, preporučujemo vam da koristite aplikaciju kao što je Google Photos. Ona nudi neograničenu pohranu fotografija (sve dok fajlovi nisu preteški), te backup funkciju za jednostavno postavljanje.

Nakon instaliranja aplikacije (ako je već nemate), idite na Settings i na Backup & Sync, gdje možete odabrati koliko često i kojom metodom se pravi sigurnosna kopija vaših slika.

Kako vratiti obrisane slike i fajlove
  • Informacije
  • Mogućnosti
  • Usluga
5