Gotovo pa svaki drugi kompjuter diljem svijeta koristi Windows 7 OS, a kako je u među prvih 7 najzastupljenijih operativnih sistema čak 6 njih izašlo iz laboratorija Microsofta, lako je doći do zaključka tko je najveći proizvođač OS-a u svijetu. Ali, Windows nije jedini OS koji postoji, upoznajemo i neke druge…

Koji sve operativni sistemi (OS) postoje?

windows-store

Većina ljudi u Hrvatskoj upoznata je tek s Windows operativnim sistemom. To i ne čudi s obzirom na dominaciju tog OS-a u svijetu. Nekada je uvjerljivi vrh držao legendarni Windows XP, koji i dan danas ima veliku zastupljenost u pojedinim državama (kao primjerice u Kini i Indiji, s oko 30% korisnika). No nažalost, od kada su u Microsoftu odlučili prestati pružati podršku i razvijati XP, došlo je da pada popularnosti u većini zemalja, što je automatski gurnulo Windows 7 u prvi plan.

mac_os

No postoje i neki drugi sistemi, kao primjerice Mac OS X, iza kojeg stoji američki div Apple, te koji je jedini uspio, barem malo, razdrmati potpunu dominaciju Windowsa na tržištu. Kao glavne prednosti tog sustava mnogi spominju njegovu jaku stabilnost (rjeđe se zaledi), jednostavnost korištenja samog sistema (npr. jednostavna (de)instalacija programa), te ono najbitnije – na Macu nema (toliko) virusa! Teško je vjerovati da Mac OS X može ozbiljnije ugroziti Windows, ali i za ovo do sada im treba čestitati.

Linux

Zatim imamo Linux, operativni sustav koji je nastao na bazi istoimene jezgre, a kojeg danas razvija golema društvena zajednica programera. Najveća prednost ovog OS-a je što je u potpunosti besplatan, te je zato pogodan za sve one koji si ne mogu priuštiti skupe operativne sustave. I on je dosta sigurniji od napada zloćudnih programa i virusa, jer ga koristi manji broj ljudi, pa je samim time rijetko meta.

Za kraj ćemo još spomenuti Ubuntu, operacijski sistem iza kojeg stoji Canonical Ltd., ali na kojem također rade slobodni programeri diljem svijeta. Postoji cijeli niz operacijskih sustava koje bi mogli sada nabrojati, ali njihova zastupljenost u svijetu iznosi svega 3-4% (svih zajedno), a ima ih jako puno. Svakako, sve ih možete pronaći na Wikipediji.

Najzastupljeniji operativni sistemi na svijetu su?

Statistika (Studeni, 2015.):

Microsoft je definitivno glavni lider po pitanju proizvodnje i zastupljenosti operativnih sistema na svijetu. Čak 6 verzija njihovih Windowsa smjestilo se među prvih 7 najzastupljenijih operativnih sistema, a uvjerljivo prvi na toj ljestvici je Windows 7, sa 49,27% korisnika. Prema neslužbenim informacijama, ovog je mjeseca drugo mjesto zauzeo Windows 10, kao posljedica dobre prodaje za vrijeme blagdana. No mi ćemo se držati statistike prošlog mjeseca, koje kažu kako drugu poziciju ipak drži Windows 8.1, s 13,02% korisnika, odnosno 2,84% više od ‘desetke’. Što se tiče Microsofta, u vrhu su još 15 godina star Windows XP (8.50%), Windows 8 (2,96%) i Windows Vista (1,74%). Između njih, na četvrtom mjestu, smjestio se MAC OS X (9,36%), operativni sustav čiji je tvorac Apple, te koji jedini remeti potpunu dominaciju Microsofta. Od ostalih ćemo još izdvojiti Linux (1,50%) i Chrome OS (0,48%), dok na sve ostale operativne sisteme otpada 3% korisnika.

Sjevernokorejski operativni sistem koji ne želite imati

star-7-512

Posljednjih dana u medijima se naveliko priča i o operativnom sistemu imena Red Star OS, kreiran od strane vladajućih u Sjevernoj Koreji, i koji pokušavaju nametnuti stanovnicima te države. Taj operativni sistem zasnovan je na Linuxu, a ako ga odlučite koristiti budite spremni na otežano kretanje internetom, jer je mnogim stranicama onemogućen pristup. Baš kao i mnogim programima. Ako ste napredniji korisnik, te pokušate zaobići blokade i isključiti postavke, očekujte da će vam se kompjuter vrlo brzo isključiti. Svi znamo kakva je država Sjeverna Koreja, pa nas sve ovo zapravo i ne čudi.