Microsoft je objavio vrlo porazne podatke o broju isporučenih Lumia telefona u posljednjem kvartalu, što bi mogao biti početak kraja Windows Phone operativnog sustava…

Od dana njegovog predstavljanja pa sve do danas, Windows Phone trebao je biti prava alternativu za dva najjača mobilna operativna sistema, Android i iOS. Iako su s godinama rasli, nikada nisu bili konkurentni spomenutom dvojcu, a sada su u samo godinu dana doživjeli veliki pad prodaje Lumia telefona, za čak 57%, što bi mogao značiti početak kraja za ovaj OS.

Godinu dana ranije u posljednjem kvartalu isporučili su rekordnih 10,5 milijuna Windows Phone uređaja. Sve se činilo kako nastavljaju rast, ali je od tog trenutka krenuo strmoglavi pad, pa su tako ove godine zabilježili svega 4,5 milijuna isporuka u istom kvartalu. O kakvom padu je riječ najbolje prikazuje tvit Benedicta Evansa koji kroz graf prikazuje pad koji se dogodio.

Od kada postoji Windows Phone prodano je 110 milijuna uređaja, dok je vodeći dvojac u istom periodu prodao 4,5 milijardi uređaja. Lako je tako doći do zaključka da im niti rast od 57% ne bi puno pomogao, ali ovako su, usudit ćemo se tako reći, dotakli dno. A da su u Microsoftu nezadovoljni razvojem najbolje su pokazali brigom o svojim korisnicima, gdje su u posljednje vrijeme napravili više aplikacija za konkurentske uređaje, nego za svoje.