Donald Trump, biznismen i kandidat za novog predsjednika SAD-a, još je jednom privukao pažnju na sebe izjavama u kampanji. Ovoga puta obećao je građanima kako će Apple i ostale tvrtke prisiliti da proizvode u Americi. Kako? Uvođenjem većih nameta, odnosno, poreza na uvoz…

Vrlo kontroverzni kandidat za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, nastavlja sa svojom kampanjom u kojoj ne bira riječi, mete ni metode, s ciljem da naslijedi Baracka Obamu. Početkom ovog tjedna gostovao je u Virginiji na Liberty Universityju, gdje je održao poduži govor, te se u jednom trenutku javno dotaknuo Applea.

“Natjerat ćemo Apple da proizvodi svoje proklete kompjutere i ostale stvari ovdje, a ne u drugim državama.” – rekao je Trump.

Za one koji su slabije upoznati sa situacijom, Apple trenutno u SAD-u proizvodi tek Mac Pro, dok sve ostalo proizvodi u Kini, uključujući i iPhone uređaje. Ali Apple nije jedina takva kompanija, mnoge velike kompanije proizvode u državama s jeftinom radnom snagom.

To se ne sviđa Trumpu koji ih sve planira natjerati da proizvodnju presele u SAD, gdje im je i sjedište. Kako će to napraviti? Nije dovoljno reći ili javno prijetiti, on to planira postići politikom povećanja poreza za uvoz, što bi smanjilo isplativost uvoza.

Treba svakako istaknuti kako je direktor Applea, Tim Cook, nekoliko puta na ovu temu izjavio kako oni podržavaju čak 1,9 milijuna radnih mjesta u SAD-u, na što su ponosni. Samim time je dao do znanja da se ne boji novih mjera, jer bi Trump njima ugrozio puno radnih mjesta.