Iako su današnja moderna vozila sve češće opremljena ugrađenom navigacijom, i dalje je velik broj vozača osuđen na staromodne načine snalaženja u prometu u mjestima gdje nikada prije nisu bili. Pomalo je žalosna činjenica da je velik broj vozača, a i korisnika pametnih telefona općenito, u potpunosti zakinut svojim neznanjem da njihov pametni telefon može poslužiti kao GPS navigacija i to bez da na nju potroše ikakve novce. Štoviše, da stvar bude ironičnija, većina korisnika zbog Googleove politike predinstaliranja na svojim pametnim telefonima ima već gotovo sve predispozicije za GPS navigaciju, ali ih ne koriste. Na obje popularne mobilne platforme (iOS, Android) postoje jednostavna i besplatna rješenja koja nose svoje pozitivne i negativne strane, a na vama je da se odlučite koju od istih želite koristiti i na koji način.

Navigacija bez interneta

HERE WeGo

Za one koji nisu pristrani Google-ovim rješenjima za određene primjene, HERE WeGo predstavlja sigurnu i besplatnu alternativu te je namijenjen upravo navigaciji. Za istu nudi pregršt opcija, a od korisnika ne traži nikakvu novčanu naknadu. Aplikaciju možete preuzeti na linkovima HERE WeGo iOS i HERE WeGo Android, ovisno o vašoj mobilnoj platformi, nakon što aplikaciju preuzmete i instalirate, nakon prvog pokretanja aplikacija će od vas zatražiti pristup GPS-u što joj trebate omogućiti kao i ostale dozvole među kojima je bitna dozvola za pohranu (za spremanje karte za offline korištenje). Ono što je također preporučeno je odlazak u postavke te preuzimanje glasa za navigaciju na jeziku koji vam odgovara (dostupni su jezici regije). Nakon toga, povlačenjem izbornika s lijevog ruba, preporučamo vam da preuzmete karte određenih zemalja, ovisno o vašoj potrebi. Dodirom na određeni kontinent, imate opciju preuzimanja određenih zemalja ili cijelog kontinenta, ovisno o vašim potrebama te vašoj internoj memoriji na telefonu. Ako nemate previše slobodne memorije, u postavkama možete promijeniti i lokaciju na koju će HERE WeGo spremati karte pa si možete spremiti posebnu MicroSD karticu na kojoj ćete čuvati sve karte.

Na kraju, sve što trebate učiniti je dodirnuti gornji dio aplikacije na kojemu piše „Where to?“ i upisati ime odredišne lokacije. Prije nego krenete na put, povucite još jednom izbornik s lijeve strane, odaberite „Use App Offline“ pa će vam aplikacija raditi bez ikakve internetske veze. Korisnici Androida uz ovo sve trebaju u postavkama GPS-a odabrati samo uređaj (korištenje samo GPS senzora u telefonu) da izbjegnu ikakvu potrošnju mobilnog prometa i to je to.

Ono što se mora primijetiti je to da HERE WeGo nudi jako pristupačno sučelje i korištenje (iako nije u potpunosti prevedeno), no da su mu karte malo zastarjele, ali ćete većinu puteva pronaći baš ondje gdje i jesu.

HereWeGo navigacija

Google Karte

Iako aplikacija Google Karte (Google Maps) nema kao primarni cilj GPS navigaciju, zbog Googleove nevjerojatne baze podataka koju nadopunjavaju na redovnoj bazi nudi jedno od najkompletnijih i najažurnijih iskustava, a ne naplaćuje svoj rad. Odličan primjer toga je što npr. možete pronaći čak i sve lokacije gdje možete puniti električni automobil. Jedna od pozitivnih strana Google Karti je ta što ju svi Android korisnici već imaju predinstaliranu na svojim pametnim telefonima, a ni onima u Appleovom svijetu nije nedostupna –Google Karte iOS. Poput ovog jako korisnog i besplatnog servisa, Google nudi i Google Fotografije koje vam na obijema platformama mogu besplatno i u beskonačnoj mjeri sačuvati sve fotografije i video zapise na njihove servere (kao besplatan iCloud storage) te osloboditi memoriju na vašim telefonima bez kompromisa.

Nakon što instalirate ili ažurirate svoje Google Karte, na vama je samo da povučete izbornik s lijeve strane i odaberete „Izvanmrežne karte“. Nakon toga, dodirom na „Odaberite vlastitu kartu“, dobit ćete pregled svijeta s kvadratom te zumiranjem i pomicanjem odabrati zonu čije karte želite preuzeti za korištenje bez interneta. Nakon što se vaše željene karte preuzmu, na vama je samo da isključite vaše mobilne podatke, uključite „Samo Wi-Fi“ opciju s lijeve strane (iako vam ni WiFi ne treba), te na glavnom zaslonu, dodirnete plavi gumb u donjem desnom kutu na kojemu piše „IDI“. Od vas se onda očekuje da upišete odredišnu lokaciju i nakon čega ćete odabrati „Početak“ i to je to.  Obratite samo pažnju da imate dovoljno prostora (memorije) na vašem uređaju jer karte za veće regije znaju zauzimati puno skladišnog prostora. Načine da učinkovito očistite prostor, bez brisanja aplikacija, možete pronaći svugdje na internetu kao npr. u ovom vodiču za čiščenje Android uređaja.

Nakon svega ovoga, preporučljivo je u automobilu pronaći mjesto za staviti vaš telefon da vam bude u perifernom vidu te ako planirate koristiti zvučne upute, pojačajte zvuk na vašem telefonu. S obzirom na to da će vam zaslon biti uključen cijelo vrijeme, preporučljivo je da telefon spojite i na neku vrstu punjača (auto punjač, prijenosni punjač) s obzirom na to da GPS i zaslon u kombinaciji primjetno troše bateriju vašeg telefona. Također, nije preporučljivo držati telefon pri direktnom suncu u vožnji zbog dodatnog zagrijavanja. Pored toga, ova besplatna alternativa je već pomogla mnogima, a kada ju već vjerojatno posjedujete, red je da pomogne i vama.

Navigacija bez interneta
  • Informacije
  • Mogućnosti
  • Usluga
5