Popravak hard diska

Većina problema sa hard diskovima koji nam dolaze odnosi se na fizička oštećenja površine diska (bad sectors), neispravne magnetne glave i oštećen firmware. Sve ovo zahtjeva jako puno vremena i truda, pa prosječan popravak hard diska u ovakvim slučajevima traje između 3 i 7 radnih dana. Neki od rijetkih kvarova su na elektronici elektronici i softverski problemi, koje rješavamo jako brzo.

Oštećenje ploča na hard disku

Ovaj problem je jako čest čak i kod novijih diskova. Javlja se uslijed mehaničkih stresova dok disk radi (udarci, vibracije), zatim uslijed pregrijavanja tvrdog diska, zbog prašine ili neodgovarajućeg hlađenja, kao i zbog strujnih oscilacija u napajanju. Problem sa bad sektorima možete prepoznati tako što npr. operativni sustav pokušava da se podigne puno duže nego obično, ili se sve zamrzne na neko vrijeme, restarta se uz plavi ekran (blue screen) i slično.

Čim se otkrije dio diska koji je slabo čitljiv, program na samom disku automatski upiše broj bad sektora u svoju tablicu, ali ih ne popravlja. Potrebno je ručno pokrenuti poseban program za otkrivanje i “popravak” bad sektora. Realno, sektori se ne popravljaju, već se obilježe kao neispravni, a podatci iz njih se kopiraju na drugi dio diska ukoliko je to moguće. Programi tipa HDD Sentinel mogu da prikažu stanje diska tako što pročitaju informaciju sa posebnog čipa na disku. Popravak je poželjan i moguć sve dok “zdravlje” diska ne padne ispod neke normalne granice, npr. 90%. Veći broj bad sektora ukazuje na ozbiljan problem sa hard diskom, pa bi tada pod hitno trebalo napraviti backup podataka na drugi disk, a stari formatirati i otkloniti.

Ako su podatci na tvrdom disku ostali “zarobljeni”, odnosno ako se ne može pristupiti podatcima, treba pokušati izdvojiti podatke posebnim programima i uređajima. U kućnoj radinosti za manja oštećenja i za manje bitne podatke možete se koristiti program HDD Regenerator, ali ako disk proizvodi čudne zvukove i ne vide se particije, ova metoda se ne smije koristiti. U tom slučaju, potrebno je izbjeći popravak bad sektora na hard disku jer bi se tim samo još više oštetila površina diska, a često i magnetne glave. Za to služe profesionalni uređaji, a rade na principu kopiranja što više podataka uz izostavljanje bad sektora. Tek kad se završi prvi krug, može se ići na spašavanje podataka sa oštećenih dijelova diska. Ova metoda donosi najbolje rezultate, ali pošto su takvi uređaji jako skupi, cijena spašavanja podataka nije mala. Izdvajanje podataka može da potraje i po nekoliko dana, pa treba imati strpljenja.

Da rezimiramo, popravak hard diska se može uraditi softverski ako ima manji broj bad sektora, ali ako ima ozbiljan problem pa se disk ne vidi, klikće i slično, ovaj posao treba prepustiti profesionalcima koji će to uraditi na posebnom uređaju. Naravno, samo uređaj ne može sam to uraditi, već je potrebno dobro poznavati tehnologiju tvrdih diskova i tehnike za oporavak.

 

popravak hard diska

Zamjena magnetnih glava na hard disku

Ovo je izuzetno teška procedura za reparaciju hard diska. Radi se u slučajevima kada je oštećena neka od magnetnih glava koja onemogućuje pristup podacima. Prepoznaje se po tome što se iz diska čuje lupanje ili kliktanje, a disk se ne vidi u BIOS-u. Nekad je moguće isključiti oštećene glave i kopirati podatke sa ostalih na posebnom uređaju, ali često su oštećenja prevelika za bilo kakav pristup podacima. Preporuka je ne pokušavati bilo što, pa čak ni uključivati disk ako se čuju čudni zvukovi, jer se tako mogu oštetiti i ploče sa podacima.

Zamjena glave se vrši u staklenoj komori sa filtrima i izbacivanjem zraka, a cijeli posao se obavlja preko rukavica, kako ne bi ušla ni najmanja trunka prašine na ploču. Naizgled mala točkica prašine koja padne na disk može uništiti glavu, a zatim i ploču. Također, glavu je potrebno skinuti i vratiti sa posebnim alatom koji je napravljen po tipu diska. Uspješnost ove metode je velika, pa je jedino potrebno naći identičan ispravan tvrdi disk koji će se iskoristiti za dijelove. Ako površina diska nije oštećena, hard disk se odmah može uključiti i kopirati podaci na drugi disk. Koliko god pazili, disk ipak nije kao tvornički sastavljen, pa se popravljeni diskovi ne koriste za bilo što bitno, samo se kopiraju podaci na drugi ispravan disk.

Popravak firmware-a na hard disku

Oštećen firmware spada u ozbiljne probleme koje uglavnom nije moguće riješiti bez posebnog uređaja i programa. Potrebno je popraviti zapis o strukturi diska, kako bi se glave pozicionirale na pravo mjesto i pročitale potrebne podatke. Vlasnici takvih diskova često pokušaju sami da zamjene elektroniku sa istog diska, ali time se ne dobije apsolutno ništa. Ako je oštećen firmware, mora se obnoviti posebnim tehnikama, što nije moguće napraviti u kućnoj radinosti, osim za nekoliko modela.

 

popravak elektronike na hard disku

Neispravna elektronika na hard disku

Kvar elektronike hard diska ne spada u teške kvarove jer se uglavnom može riješiti zamjenom neispravnih komponenti. Ako to ne riješi problem, potrebno je iskoristiti identičan ispravan hard disk za dijelove. Naravno, nije dovoljno samo zamijeniti elektroniku jer kod nekih jako starih hard diskova, ovo može da pomogne, ali kod novijih se moraju primijeniti i dodatne tehnike. Proizvođači diskova su se potrudili da zakompliciraju stvar, pa se u svaki pojedinačni disk upisuje njegov poseban softver koji nije moguće koristiti za isti drugi disk. Svaki ozbiljan servis za reparaciju hard diska ima skladište od više stotina diskova, pa je lako naći odgovarajući i napraviti potrebne izmjene na elektronici i softveru. Ovaj posao se obavlja u roku od 1-3 radna dana ako postoji isti disk za dijelove, a ako je potrebno da se nabavi, popravak može potrajati i puno duže. U cijenu ulazi isti takav disk, a poslije obavljenog servisa disk se može normalno koristiti.

Softverski problemi na hard diskovima

Virusi, izbrisane particije, izbrisani podaci i logičke greške spadaju u manje probleme, pa su i cijene puno povoljnije. Vrijeme za spašavanje podataka ovisi uglavnom od veličine diska i količine potrebnih podataka, ali obično je to par dana. Najčešći problem je nestanak particija, pa treba prvo pokušati vratiti kompletnu particiju izmjenom podataka o strukturi diska. Ako to ne uspije, ide se na pretraživanje cijelog diska i kopiranje podataka na drugi disk. Kada se stranka uvjeri da su tu svi potrebni podaci, može se kopirati na isti hard disk, ili bolje na neki drugi za svaki slučaj.

Ako se podaci izbrišu, što se manje radi sa diskom poslije toga, veće su šanse za povratak izgubljenih podataka. Dovoljno je da kopirate podatke na drugo mjesto pa da oni prepišu one izbrisane i više ih nije moguće spasiti. Zato važi zlatno pravilo: ako ste izbrisali podatke, nemojte koristiti hard disk već se odmah obratite servisu.

popravak hard diska, povratak izgubljenih podataka, spašavanje podataka, data recovery
  • Cijena popravka
  • Spašeni podatci
  • Brzina realizacije
5

Popravak hard diska i spašavanje podataka

U stanju smo spasiti skoro svaki hard disk i samim tim sačuvati sve vaše podatke.

Sending
User Review
3.48 (25 votes)